Українців звільнили від штрафів за кредити до кінця карантину, а ФОПам без доходів дозволили не платити соцвнесок

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада на засіданні у другому читанні і в цілому проголосувала за законопроєкти № 3329-д (продовження кредитних канікул до кінця карантину) і № 2166 (внесення змін у закон про збір і облік Єдиного соціального внеску).

Першим законопроєктом українців звільнили до кінця карантину від штрафів за споживчі кредити. Це поширюється на всі кредити, які видають не тільки банки, але й фінансові компанії.

Українці звільняються від обовʼязків платити неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення по виплатах.

Також триває заборона на підняття процентної ставки. Вона буде діяти ще місяць після закінчення карантину. Це поширюється навіть на ті кредити, які видавалися ломбардами.

Як пояснив Національний банк, закон не звільняє українців від обовʼязку сплати платежів за кредитом. Кредитні канікули — це лише лише відтермінування у розрахунках клієнта з банком на період карантину. Така «перерва» може стосуватися сплати основної суми кредиту («тіла» кредиту) чи нарахованих відсотків, залежно від пропозиції банку.

Другий законопроєкт звільняє підприємців, які закінчили місяць без доходів, фізосіб-підприємців пенсійного віку, самозайнятих у сфері науки, літератури, культури і медицини від сплати ЄСВ, а також від штрафних санкцій за його несплату.