Омбудсмен Денісова: У політвʼязня Бугайчука підозра на коронавірус

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У політвʼязня Сергія Бугайчука, який утримується в Росії, підозра на коронавірус.

Як повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, в українця зʼявилися характерні симптоми — температура, сухий кашель, сильний головний біль і біль у суглобах.

За її словами, погіршення здоровʼя Бугайчука почалося після його етапування з СІЗО в Брянську до Московського СІЗО № 7. Там він був поміщений на двотижневий карантин, але незабаром його продовжили ще на тиждень.

«Російські лікарі повідомили, що він контактував з особою, у якої діагностували коронавірусну інфекцію COVID-19», — написала вона, додавши, що Бугайчуку досі не надали медичну допомогу, не зробили жодного аналізу, а також не забезпечили його засобами індивідуального захисту.

Омбудсмен звернулася до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою вжити термінових заходів. Також вона просить міжнародну спільноту чинити тиск на Росію, щоб та не порушувала прав українців і звільнила політвʼязнів.

  • У Росії Бугайчук засуджений на 9,5 року за нібито переправлення і спробу продажу вогнепальної зброї. Він був провідником поїзда «Ковель — Москва», його затримали в липні 2018 року. Українця звинуватили у переправленні пістолета Glock 19 і девʼяти стволів до пістолета Макарова.
  • Наприкінці квітня в слідчому ізоляторі Чернівців стався бунт через прибуття хворого на коронавірус увʼязненого. До вʼязнів застосували силу, а вони на знак протесту порізали собі передпліччя.