Суд Києва отримав позов проти влади Китаю та України через коронавірус

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Окружний адміністративний суд Києва отримав позов до влади Китаю та України, яких звинувачують у бездіяльності, яка призвела до пандемії коронавірусу.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Позов подала неназвана громадська організація. Відповідачами визначили Державну раду Китаю, Офіс президента України, Кабінет міністрів, Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство соціальної політики України.

Також відповідачами вказали Службу безпеки України, Офіс генерального прокурора, експрем’єр-міністра Олексія Гончарука, колишніх міністрів охорони здоров’я Зоряну Скалецьку та Іллю Ємця, а також 48 народних депутатів України — членів парламентських комітетів з питань бюджету та з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Суд просять визнати бездіяльність цих органів та окремих представників, які не вжили належних заходів для на захист населення та запобігання поширенню на території України коронавірусу.

Загалом позов містить 9 вимог, серед яких:

  • зобов’язати уряд Китаю виплатити усі збитки та реституцію, встановлені нормами міжнародного права;
  • зобов’язати Кабмін розробити та виконати цільові програми та санітарно-протиепідемічні правила згідно із законом про захист населення від інфекційних хвороб;
  • МОЗ — забезпечити комплексні клінічні випробування ліків для запобігання поширенню коронавірусу.

Наразі суд вирішує, чи відкривати провадження в адміністративній справі.