Рада зможе розглянути законопроєкт про банки 13 травня. Профільний комітет затвердив правки

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Рада зможе розглянути законопроєкт про банки 13 травня. Профільний комітет затвердив правки

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Фінансовий комітет затвердив скорочену таблицю правок до законопроєкту про банківську діяльність («антиколомойський закон»). Верховна Рада зможе розглянути його 13 травня.

Про це написав нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк у Facebook.

«Тільки що затвердили скорочену таблицю та внесли техніко-юридичні зауваження (5 технічних поправок). Загальна кількість — 241 правка. 11 правок відхилено», — прокоментував Железняк.

Законопроєкт про банки

Законопроєкт № 2571-д дозволяє не повертати банки колишнім власникам. Він також максимально ускладнює виплату компенсацій колишнім власникам банків, навіть якщо суд вирішить, що держава несправедливо націоналізувала чи вивела з ринку якийсь банк.

Компенсація за націоналізацію залежатиме від розміру «втраченої вигоди» — цю суму визначатиме аудиторська фірма, яку призначить суд. Законопроєкт відомий як «антиколомойський».

30 березня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт про регулювання банків. 7 квітня нардепи запропонували до другого читання цього законопроєкту понад 16 тисяч поправок. Найбільше вніс нардеп Антон Поляков. Пізніше ці правки розбили на 63 абзаци, а Рада вирішила змінити регламент.

16 квітня Рада проголосувала за зміни до регламенту, що дозволить розглядати велику кількість поправок за спецпроцедурою. Уже до вечора чотири депутати заблокували закон про зміни до регламенту.

24 квітня депутати Верховної Ради відхилили всі чотири проєкти постанов про скасування рішення про зміну регламенту Ради. Це прискорило винесення законопроєкту на друге читання. 4 травня із 16 тисяч правок лишилося близько 230.