МОЗ поновив переговори з вітчизняними науковцями щодо тестів на COVID-19. Вчені їх модернізували

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністерство охорони здоровʼя поновило перемовини з Інститутом молекулярної біології та генетики Національної академії наук з приводу виготовлення тестів на коронавірус.

Про це повідомляється на сторінці інституту.

Щоб спростити роботу лабораторій Центру громадського здоровʼя, інститут модернізував свої тести, розроблені ще в лютому цього року на замовлення Ради національної безпеки та оборони. «Модернізація торкнулася включення до набору системи виділення вірусної РНК та синтезу комплементарної ДНК», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що фахівці інституту можуть виготовляти від 10 до 20 тисяч ПЛР-тестів на тиждень. Також в інституті підкреслили, що першого хворого на коронавірус в Україні виявили саме завдяки їхнім тестам.

Наприкінці квітня очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що Міністерство фінансів наприкінці березня виділило кошти Інституту молекулярної біології та генетики «на наукове дослідження і на можливість виготовлення і тестування ПЛР-систем». Пізніше стало відомо, що Інститут не отримав додаткового фінансування на виготовлення тест-систем, а єдині кошти, які отримала установа — 350 тис. грн компенсації за виготовлені Інститутом за власний рахунок тест-системи.