Головне про пошук вакцини від коронавірусу: понад 100 розробок, деякі вже тестують на людях

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Головне про пошук вакцини від коронавірусу: понад 100 розробок, деякі вже тестують на людях

Ezra Acayan / Stringer

Спалах пандемії коронавірусу підштовхнув країни та компанії до пошуку ліків від нового захворювання, а тим більше — вакцини, яка змогла б уберегти від COVID-19 тих, хто ще не хворів. У вівторок Міністерство оборони Ізраїлю повідомило, що першим у світі завершило розробку вакцини і готове до її масового виробництва. За словами глави відомства Нафталі Беннета, учені представили йому «антитіло, яке атакує вірус у моноклональний спосіб і може нейтралізувати його в організмі хворих».

Багато хто при цьому звернув увагу на брак конкретики в повідомленні про ізраїльську вакцину. Однак, десятки компаній у світі продовжують пошук ліків, а деякі вже перейшли до випробувань вакцини на людях.

Проблеми в розробці вакцин

Практично всі фахівці переконані, що не варто чекати вакцину від коронавірусу раніше січня 2021 року. При цьому вони зауважують, що така прискорена розробка обовʼязково передбачатиме нехтування багатьма стандартами, яких зазвичай дотримуються при розробці вакцин.

Експерти заявили, що для отримання нової вакцини до січня необхідно провести дослідження в тих частинах світу, де пандемія ще триває. Це допомогло б гарантувати, що досить велику групу людей можна буде вакцинувати і захистити від COVID-19.

Говорячи про вакцини, які вже розробляються, учені звертають увагу на те, що при цьому використовуються зовсім нові для науки про вакцини технології — і експерти досі не знають, яка з них є найефективнішою.

Також фахівці зазначають, що більшість вакцин спрямовані на реакцію імунної системи без того, щоб викликати в організмі захворювання. Але вчені достеменно ще не вивчили відповідь організму на COVID-19 — тобто вони не знають, чи обовʼязково реакція імунної системи захищатиме від зараження в майбутньому.

Хто розробляє вакцини?

За даними Всесвітньої організації охорони здоровʼя, сьогодні у світі розробляється близько 100 вакцин від COVID-19. Вісім з них вже тестують на людях. Найбільший прогрес у вакцин, які розробляють в Оксфордському університеті та фармкомпанії Pfizer, Moderna Therapeutics, Inovio Pharmaceuticals і китайська CanSino Biologics.

Зокрема, у вівторок Pfizer Inc. і BioNTech SE заявили, що вони почали постачати свої експериментальні вакцини для тестування на людях у США. Розробники використовували для своєї вакцини технологію передачі мРНК. Минулого тижня у Pfizer заявили, що сподіваються отримати екстрений дозвіл від Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США вже у жовтні та передати до 20 мільйонів доз до кінця поточного року, а у наступному — виробити «сотні мільйонів доз».

Moderna Inc. використовує аналогічну технологію для своєї вакцини, яку компанія розробляє спільно з урядом США. Випробування її розробки вже теж почалися у Штатах.

Говорячи про успіхи інших фахівців, варто зазначити схожу з ізраїльською розробку вчених з Утрехтського університету. Науковці розробили моноклональне антитіло 47D11, націлене на гострий білок, який надає новому коронавірусу форму корони та дозволяє йому проникати в клітини людини. В експериментах антитіло перемогло не тільки вірус, відповідальний за виникнення COVID-19, але й інший вірус, який призводить до гострого респіраторного синдрому, або SARS.

Термін випробувань багатьох вакцин довелося значно скоротити. Замість того, щоб переходити від досліджень на тваринах у лабораторії до трьох фаз ретельно організованих випробувань на людях, деякі з цих етапів проводять одночасно, іноді навіть пропускаючи тестування на тваринах.

Учені підкреслюють, що за нормальних обставин проводити такі дослідження одночасно для розробників ліків було б занадто дорого, а для добровольців — занадто ризиковано. Але творцям вакцин доводиться відхилятися від звичайних правил через лякаючі темпи поширення пандемії.