У Франції перший випадок коронавірусу стався на місяць раніше, ніж вважалося, — ще у грудні. У ВООЗ не здивовані

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Франції керівник відділення невідкладної медичної допомоги лікарень Авіценна й Жан-Вердьє Ів Коен заявив, що перший випадок коронавірусу в країні з’явився на місяць раніше, ніж вважалося досі, — 27 грудня у пацієнта з діагнозом «пневмонія». Про це він заявив в ефірі французького телеканалу BFMTV.

Пізніше у лікарні вирішили перевірити мазки всіх пацієнтів з пневмонією, які лікувалися у грудні-січні.

Із 24 пацієнтів коронавірус виявили в чоловіка, який був госпіталізований 27 грудня, майже за місяць до першого офіційного випадку в країні.

«Він може бути нульовим пацієнтом, але можливо, є інші в інших регіонах. Ми повинні повторно протестувати [зразки]», — розповів Коен.

Це 43-річний мешканець міста Бобіньї, що на півночі Франції. Він не подорожував за кордон, тому причини його інфікування поки гіпотетичні.

Але його дружина працює в гіпермаркеті неподалік Міжнародного аеропорту імені Шарля де Голля. «Ми обслуговуємо клієнтів, які приїжджають одразу з аеропорту», — каже вона.

Чоловік описав свої тодішні симптоми: сухий кашель, підвищена втомленість і серйозні проблеми з диханням.

Коен додав, що двоє дітей чоловіка теж захворіли, але у дружини не було виявлено ніяких симптомів.

У Всесвітній організації охорони здоровʼя (ВООЗ) заявили, що не здивовані інформацією про випадок коронавірусу у Франції ще у грудні. В організації закликали інші країни розслідувати ранні підозрілі випадки, повідомляє Reuters.

  • Перші офіційні випадки коронавірусу у Франції були зафіксовані 24 січня — у тих, хто приїхав із китайського Уханю.
  • Першою людиною у китайському місті Ухань з підтвердженим коронавірусом була жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань».
  • Влада Китаю приховувала дані про кількість хворих на коронавірус і про заразність нового вірусу, щоб встигнути створити запас ліків, необхідних для реагування на нього. Про це йдеться у доповіді Міністерства внутрішньої безпеки США на основі даних розвідки.
  • Розвідки США, Австралії, Нової Зеландії, Канади та Великої Британії (альянс «Пʼяти очей») звинувачують Китай у тому, що він приховував будь-яку інформацію про коронавірус, а лікарів змушував мовчати або «зникати».