Ісландія перевірила на коронавірус рекордну кількість населення. Ось що вдалося дізнатися про хворобу

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Ісландія перевірила на коронавірус рекордну кількість населення. Ось що вдалося дізнатися про хворобу

Jon Flobrant / Unsplash

За шість тижнів в Ісландії протестували майже 50 тисяч жителів. Це понад 13% населення і найбільший показник в будь-якій країні світу, пише Time.

Замість того, щоб тестувати тих, хто вже почувається погано або пройшов тест в лікарні, місцева біофармацевтична компанія deCODE Genetics перевірила тих, у кого були слабкі симптоми захворювання або не було їх взагалі.

Перші результати показали, що у менше ніж 1% людей хвороба протікала безсимптомно або з легкими ознаками захворювання. При цьому третина з тих, у кого тест виявився позитивним, могли заразити своїх знайомих. Це підтверджує те, що безсимптомні хворі теж передають хворобу, хоча і набагато слабкіше.

Щоб швидко перевірити коло контактних осіб, в країні створили спеціальну групу зі студентів і поліцейських. Вони опитували тих, хто контактував із зараженими по телефону. Виявилося, що близько 60% людей з позитивним тестом вже перебували на карантині.

Ще в країні перевірили 848 дітей до 10 років. Жоден тест не дав позитивного результату. Тому ісландська влада прийняла рішення не закривати школи і не припиняти заняття для дітей до 16 років.

З усіх перевірених 19 тисяч осіб відправили на двотижневий карантин. Його зобовʼязані пройти і ті, хто повертається з-за кордону.

  • Ісландія підтвердила 1 799 випадків цього вірусу, 10 осіб померли. Число нових випадків COVID-19 кожного дня скоротилося з 106 чоловік у час піку захворювання до однозначних цифр (а в деякі дні — до нуля).
  • З понеділка в країні дозволили збори до 50 осіб, роботу середніх шкіл і коледжів, а також всіх підприємств, крім барів, спортивних залів і басейнів.