МОН дозволив повернути в шкільну програму курс «Основи сімʼї», але зі змінами

Автори:
Вікторія Мартинюк, Катерина Коваленко
Дата:

Міністерство освіти і науки дозволило повернути в шкільну програму курс «Основи сім’ї», але після перевидання з внесеними змінами. Про повернення курсу повідомив автор Адріан Буковинський у Facebook.

Він отримав листа від Інституту модернізації змісту освіти при Міносвіти. В ньому йдеться, що науково-методична комісія дозволила відновити у школах курс «Основи сім’ї» для учнів 10—11 класів, але за умови перевидання.

При цьому поки не зрозуміло, які саме зміни будуть внесені.

«Тепер у нас усіх багато роботи з упровадження програми. Ми врахували всі слушні пропозиції, внесли відповідні правки в текст програми та плануємо перевидання підручників», — додав Буковинський.

До складу науково-методичної комісії, яка дозволила повернути курс, входить Леся Корецька — рецензентка книжок Буковинського та співавторка курсу «Сімейні цінності», який раніше заборонило міністерство.

У МОН прокоментували «Бабелю», що курс «Основи сім’ї» не повертають у шкільну програму в такому вигляді, як він був до цього, — його мають перевидати.

«Автори мають внести зміни, і треба уважно стежити, чи внесуть і як внесуть», — розповіла «Бабелю» радниця міністра освіти та науки Олена Масалітіна.

Разом з тим вона наголошує, що при перевиданні рукопис має знову пройти розгляд комісії.

«Наново треба отримати гриф. І це залежатиме вже від того, наскільки авторський колектив дослухається до рекомендацій експертизи і вилучить/ трансформує з курсу елементи, що суперечать чинному законодавству України у сфері прав людини, попередження та протидії дискримінації, оссвіти. Дуже сподіваємося, що автоський колектив ретельно поставиться до доопрацювання, а громадськість і експертна спільнота завжди готові надати консультації», — пояснила Масалітіна.