Діячі культури і науки закликали звільнити Хржановського з посади художнього керівника центру «Бабин Яр»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Низка українських діячів культури і науки звернулася до Наглядової ради Меморіального центру «Бабин Яр» з відкритим листом, у якому просить звільнити режисера Іллю Хржановського з посади художнього керівника центру.

У листі діячі також просять відновити роботу Громадської ради, яку розпустили в 2019 році.

Вони незадоволені тим методом меморіалізації трагедії Бабиного Яру, який запропонував Хржановський, а також вважають, що скандал довкола його фільму «Дау» шкодить репутації центру.

«В кінці 2019 року Хржановський був призначений художнім керівником Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» [...]. З тих пір політика меморіалу зазнала радикальних змін», — сказано в листі. Йдеться про розпуск Громадської ради та відхід від роботи значної частини команди меморіалу. Незабаром меморіалу відмовили у міжнародній підтримці з етичних міркувань.

«Карел Беркгоф, головний історик меморіалу з лютого 2017 по січень 2020 [...] послався на драматичні зміни в інституції, що розпочалися після призначення Хржановського, й особливо різко висловився щодо запропонованих ним методів меморіалізації трагедії Бабиного Яру. Серед них — побудова «психометричних алгоритмів», участь у експериментах, «в яких відвідувачі опинятимуться, зокрема, в ролі жертв, колаборантів, нацистів і військовополонених, яких змушували спалювати трупи» тощо», — зазначено в листі.

В цілому у зверненні йдеться про ситуації, в яких Хржановського гостро критикували за те, що його методи провокують шоковий досвід, геймізацию смерті та не мають нічого спільного із вшануванням памʼяті загиблих.

Репутаційними ризиками в листі називають звинувачення проти Хржановського у порушенні прав людини, ймовірне насильство над дітьми та сексуальні домагання під час зйомок фільму «Дау», який викликав широкий суспільний резонанс.

«Ми вважаємо за неможливе ігнорувати неодноразово озвучені наміри пана Хржановського перенести апробовані під час роботи над проєктом «Дау» методи (деякими спеціалістами розцінювані як методи соціальної інженерії) на чутливу сферу комеморації трагедії Голокосту», — зазначили автори листа.

Вони вважають, що репутаційні втрати, завдані меморіалу вже руйнують результати роботи попередніх трьох років і «ставлять інститут на межу міжнародного скандалу».

«Закликаємо Наглядову раду звільнити пана Хржановського від посади», — сказано в кінці листа.

Серед підписантів — Зураб Аласанія, Юлія Сінькевич, Ірена Карпа, Сергій Жадан, Ірина Цілик, Володимир Тихий, Тетяна Пушнова та інші.