З четверга, 30 квітня, в Україні запрацюють 872 продовольчі ринки, які мають дотримуватись санітарних норм. Про це повідомляє пресслужба уряду.
Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту буде контролювати, як ринки дотримуються санітарних норм. Зокрема, на кожному ринку має бути не менше 2 інспекторів, які щоденно мають проводити позапланові перевірки.
До ринків ставлять такі вимоги:
- бути зареєстрованим як оператор ринку харчових продуктів;
- температурний скринінг (працівників ринку, продавців і відвідувачів);
- перебування на ринку в одягненій масці (у тому числі саморобній або респіраторі);
- на кожному вході — диспенсер з антисептиком;
- кількість покупців має бути не більше 1 людини на 10 квадратних метрів торговельної площі ринку;
- відстань між продавцями — не менше ніж 3 метри;
- робочі місця продавців мають бути обладнані прозорими захисними екранами (із плівки або пластику);
- дезінфекція контактних поверхонь (дверних ручок, поручнів на сходах, вимикачів і т. ін.) — кожні 3 години;
- дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня ринку;
- відсутність стихійної торгівлі на прилеглій до ринку території.
У разі допущення порушень вимог будуть накладатися штрафи.
- 29 квітня уряд дозволив роботу продовольчих ринків.
- Після 11 травня в Україні планують запровадити «адаптивний карантин», який можна буде посилювати регіонально — залежно від спалахів коронавірусу.