ТСК: Арсенал в Балаклії підірвали кількома зарядами в різних місцях

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Вибухи на арсеналі в Балаклії у 2017 році сталися через підрив спеціальних зарядів, які заздалегідь були закладені в дкількох місцях.

Про це повідомив голова фракції «Слуга народу» і член Тимчасової слідчої комісії з розслідування вибухів на українських складах боєприпасів Давид Арахамія.

Комісія відкинула версію атаки російського безпілотника. За даними ТСК, версію про підрив зарядів підтверджує велика воронка, що утворилася після першої детонації. Після гасіння пожежі на арсеналі були виявлені ще 10 таких воронок.

Арахамія заявив, що це свідчить про аналогічний характер мінування ділянок арсеналу. Проти версії про безпілотник також свідчать матеріали слідства.

«Результати [нової експертизи] показали, що воронка в районі перших вибухів утворилася в результаті фугасної дії спрямованого вибуху заглибленого в ґрунт заряду бризантної вибухової речовини, до складу якої входили тринітротолуол (тротил), гексоген, тетранітропентаеритрит (ТЕН), що характерно для підривних зарядів кумулятивно-фугасного принципу дії. Судячи з розміру воронки, для цього в землю повинно було бути закладено два ряди кумулятивно-фугасних зарядів по пʼять штук у кожному. Це приблизно 760 кілограмів вибухівки, якщо вести мову про, наприклад, КФЗ-1. І таких воронок було до десяти», — написав він.

За словами Арахамії, установку кумулятивно-фугасних зарядів могли зробити лише професіонали. При цьому він каже, що все могло робитися в «умовах очевидності для військовослужбовців частини та не за один день». Ця інформація відсутня в матеріалах справи, але ті, хто вели розслідування, «за дивним збігом обставин після цього отримали підвищення по службі».

Арахамія вважає, що матеріали розслідування могли сфальсифікувати.

  • Вибухи на арсеналі Міноборони в Балаклії почалася в ніч на 23 березня 2017 року. В результаті були пошкоджені безліч будинків, а 36 тисяч жителів міста і довколишніх сіл евакуювали. Збиток склав більш ніж 12 млрд гривень.
  • 15 листопада 2019 року вибухи в Балаклії знову повторилися, загинули троє саперів. У Генштабі повідомили, що на території Центральної артилерійської бази забезпечення боєприпасами проводилися планові роботи з утилізації. 16 листопада в Генштабі назвали ймовірну причину вибухів — загорівся двигун ракети «Куб».