Французькі вчені припустили, що нікотин захищає від коронавірусу. Це перевірять на практиці

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Французькі вчені припустили, що нікотин захищає від коронавірусу. Це перевірять на практиці

Учені у Франції припускають, що курці нікотинових цигарок мають менший ризик заразитися коронавірусом.

Про це пише Deutsche Welle.

Припущення дослідників базується на малій кількості курців серед пацієнтів із діагнозом COVID-19. У всьому світі їх частка становить 1,4—12,5% від загальної кількості інфікованих.

В окремому дослідженні, проведеному в паризькій лікарні Пітьє-Сальпетрієр, із 500 пацієнтів лише 5% виявилися курцями, хоча їхня частка в населенні країни є вищою.

Через це у цій паризькій лікарні вже незабаром планують вивчити профілактичні та лікувальні властивості нікотину. Дослідження проведуть за допомогою нікотинових пластирів із застосуванням різних дозувань. Учені перевірять, чи допомагатимуть вони лікувати пацієнтів із діагнозом COVID-19 і запобігати зараженню медперсоналу.

За словами професора Інституту Пастера Жана-Пʼєра Шанже, гіпотеза полягає в тому, що нікотин затримується тими ж клітинними рецепторами, які атакує коронавірус, і таким чином перешкоджає укоріненню вірусу. На думку вченого, нікотин не дає SARS-CoV-2 потрапити до клітини та почати поширюватися організмом людини.

Дослідники припускають, що саме використання цих рецепторів дозволяє вірусу демонструвати таку велику кількість симптомів, зокрема, втрату нюху і неврологічні ушкодження.