В Естонії в шкільному підручнику з англійської мови знайшли «російський» Крим. Карту обіцяють замінити

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В Естонії у шкільному підручнику з англійської мови для 7 класу «I love English» знайшли карту, на якій Крим позначений як територія Росії. Про це повідомляє ERR.

На це першим звернув увагу Конгрес українців Естонії та написав лист до міністра освіти та науки. Глава конгресу Віра Коник розповіла, що вона дізналася про інцидент від представниці української громади, син якої вчиться за цим підручником.

Директор видавництва Studium, яке випустило підручник у 2018 році, Ааво Кеннік вибачився за інцидент. За його словами, карту взяли з вільного доступу.

«Оскільки в даному випадку йшлося про підручник з мови, то змісту карти ні в географічному, ні в політичному сенсі ми значення не надали. Так ця помилка сюди і закралася. Але досі, протягом практично двох навчальних років, нам ніхто про це не повідомляв», — розповідає Кеннік.

У Міністерстві освіти і науки Естонії пропонують видавництву вилучити неправильні сторінки і замінити їх на нові. Відправити в школи вже нові підручники може коштувати видавництву 10—20 тисяч євро.

Фото сторінки з картою, де Крим позначений як територія Росії.

Конгрес українців Естонії

За даними МОН, цим підручником користуються понад 200 шкіл по всій Естонії. В основному це школи з естонською мовою навчання, але є й російські школи.

Канцлер міністерства Март Лайдметс підкреслює, що підручники, за якими навчаються в школах країни, повинні відповідати державним освітнім програмам і містити достовірну інформацію.

«В даному випадку інформація в підручнику невірна, тому що Естонія не визнає окупацію і анексію Кримського півострова», — наголосив канцлер.