Мінекономіки: Бізнес зможе отримати кредит від держави під 0%

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко заявив, що малий бізнес, який отримав допомогу від держави за програмою «Доступні кредити 5—7—9%», зможе повертати кредит за нульовою відсотковою ставкою.

Про це повідомляє Укрінформ.

За словами Петрашка, підприємці зможуть звернутися в банк щодо існуючих кредитів (отриманих за програмою «Доступні кредити 5—7—9%»), і держава компенсує відсоткову ставку. Це означає, що до 31 березня 2021 року бізнес платитиме 0% річних.

Крім того, 15 квітня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про зміни у програмі «Доступні кредити 5—7—9%». Отримати кредит від держави з низькою відсотковою ставкою зможуть підприємці з річним доходом до 100 мільйонів гривень (раніше — до 50 мільонів гривень).

Максимальну суму кредиту збільшили до 3 мільйонів гривень (раніше — до 1,5 мільйона гривень).

За старими умовами підприємці могли отримати кредит тільки на придбання або ремонт обладнання та приміщень. Тепер список розширили. До нього додали:

  • виробництво медикаментів;
  • виробництво медичних виробів або обладнання;
  • постійні витрати (зарплати, оренда, комунальні платежі, податки тощо).

Якщо бізнес взяв кредит для антикризових заходів, його можна буде повернути із відстрочкою 90 днів.

  • Наприкінці березня Нацбанк попросив банки реструктуризувати кредити позичальників, які через карантин не можуть вчасно сплатити сам кредит і відсотки.
  • Національний банк знизив облікову ставку з 11 до 10% річних. Це надасть економіці необхідний стимул.