В Ірані порушили справу проти депутата, який назвав рішення збити літак МАУ «правильним»

Дата:

Проти депутата парламенту Ірану Хасана Норузі, який назвав рішення збити український літак «правильним», порушено кримінальну справу. Про це заявив глава Організації судоустрою Збройних сил Ірану Шокроллі Бахрамі, повідомляє Al Arabiya.

Бахрамі опублікував заяву, в якій йдеться, що проти Норузі порушили кримінальну справу за «поширення брехні, яка викликає занепокоєння громадськості».

Коментуючи заяви депутата про те, що нікого з причетних до катастрофи літака МАУ не затримали, Бахрамі зазначив, що одну людину зараз утримують під вартою, а кілька осіб фігурують як обвинувачені. «Заява Норузі — це його особиста інтерпретація, яку він опублікував, не знаючи обсягу справи», — заявив Бахрамі.

Як пише «Радіо Свобода», у понеділок, 6 квітня, віцепремʼєр-міністр Вадим Пристайко і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зажадали від Ірану пояснення щодо «прикрої заяви» місцевого депутата.

  • Раніше член комісії з питань юстиції парламенту Ірану і депутат Хассан Норузі заявив, що рішення іранських військових збити український авіалайнер МАУ PS752 було «правильним», а причетних до цього не заарештували, попри заяви офіційних осіб країни.
  • За словами депутата, літак вийшов з-під контролю іранських диспетчерів і опинився під контролем Америки. Він також заявив, що рейс МАУ за тиждень до трагедії був в Ізраїлі, де зламали його систему управління, і оскільки його контролював «хтось інший», військовим довелося збити літак.
  • 8 січня 2020 року в столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс Тегеран — Київ. На борту перебували 176 осіб, усі вони загинули. Усі девʼять членів екіпажу, а також два пасажири були громадянами України.