У Київській лікарні № 17 з 24 апаратів ШВЛ лише два робочі. Є й інші проблеми

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Київський волонтерський штаб провів аудит столичної клінічної лікарні № 17, яка входить до списоку медустанов для прийому хворих на коронавірусну інфекцію. Результати перевірки показали, що лікарня не готова забезпечити лікування і потребує щонайменше 10 млн грн, щоб створити необхідні умови.

Про це повідомив радник мера Києва Максим Бахматов.

Із 24 апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ) тільки два можуть бути застосовані у лікуванні інфікованих. Вісім апаратів не працюють, 16 не відповідають вимогам і не мають режимів для лікування пацієнтів з гострим респіраторним синдромом. Ще чотири задіяні в профілактичному обстеженні.

«Апарат ШВЛ, який пропонується закупити, коштує 500 тис. грн. Їх потрібно 10 штук. Уже 5 млн грн. Та ж сама історія з СРАР-апаратами (3 млн грн), моніторами (750 тис. грн), аспіраторами (64 тис. грн), пульсоксиметрами (40 тис. грн), насосами шприцевими (270 тис. грн) і волюметричними (482 тис. грн) — без цього устаткування надати якісну допомогу неможливо», — написав Бахматов.

У лікарні також проблеми з альтернативними джерелами живлення та вентиляцією. При відключенні електрики вся апаратура перестане працювати. Технічного обслуговування також вимагають аналізатори крові.

«Після аудиту ми сформували перелік необхідного для лікарні № 17. Якщо ми його закриваємо, ця лікарня зможе розмістити у себе 62 пацієнта (50 інфекційне відділення і 12 відділення інтенсивної терапії). Сума становить 10 606 092 гривні», — заявив Бахматов.

При цьому він додав, що така ситуація може бути в багатьох лікарнях.