У Лондоні вчені та конструктори Mercedes з «Формули-1» створили апарат для підтримки потрібного тиску в легенях

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Учені з Університетського коледжу Лондона спільно з фахівцями Mercedes Formula One створили пристрій, який може дозволити хворим коронавірусом обходитися без апарату штучної вентиляції легенів. Про це пише ВВС.

Сорок нових пристроїв постійного позитивного тиску в дихальних шляхах (CPAP) уже доставили в госпіталь Університетського коледжу Лондона, ще в три — в інші лікарні столиці Великої Британії. Якщо випробування пройдуть успішно, Mercedes зможе виробляти до 1000 CPAP на день починаючи з поточного тижня.

Агентство з регулювання лікарських засобів і медичної продукції Великої Британії (MHRA) вже дало дозвіл на їх використання.

Що таке CPAP?

Професор коледжу Мервін Зінгер назвав цей пристрій проміжним між простою кисневою маскою та апаратом штучної вентиляції легенів.

Пристрій доставляє кисень під тиском, що дозволяє легеням залишатися відкритими та збільшує кількість наявного в них кисню. Апарат зменшує зусилля, необхідні для вдиху, особливо коли альвеоли легенів пошкоджені внаслідок дії коронавірусу.

Зазначається, що такий підхід є менш інвазивним, ніж апарат штучної вентиляції легень, для якого пацієнтам у дихальні шляхи вводять спеціальні трубки.