Зеленський доручив Кабміну скасувати всі накази про спецумови для чиновників у лікарнях

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів скасувати нормативні акти про спеціальні умови для топ-чиновників у лікарнях. Про це президент заявив у відеозверненні.

Зеленський підкреслив, що в жодного політика чи бізнесмена в державних і комунальних лікарнях не буде умов кращих, ніж у звичайного українця. «Ви будете перебувати саме в тих палатах і тих лікарнях, які за 28 років ви побудували в цій країні. Можливо, тоді зрозумієте як це — не мати можливості лікуватися у Швейцарії чи Ізраїлі», — заявив президент.

За його словами, не буде жодних винятків і для перших осіб держави: президента, премʼєр-міністра та спікера Верховної Ради. Також Зеленський закликав керівників лікарень не перетворюватися на «готельєрів», не займатися «торгівлею палатами», інакше до них будуть застосовані санкції.

Про що йдеться?

Журналісти Bihus.Info опублікували наказ Департаменту охорони здоров’я КМДА медичним закладам міста про особливі умови лікування осіб, які мають державну охорону. Державна охорона за законом надається цілому ряду посадовців, зокрема президенту, прем’єр-міністру, генпрокурору, голові Конституційного суду, міністру закордонних справ тощо.

Водночас журналісти зазначають, що серед «особливих» хворих за персональними розпорядженнями може опинитися широке коло людей.

Документ отримали 17 медзакладів, включно з Олександрівською лікарнею, Дитячою клінічною лікарнею № 7 і Київським міським центром дитячої нейрохірургії.

Серед вимог до лікарень — окремі, ізольовані від інших приміщень палати площею не менше 13 кв. м, із затемненими вікнами. Палати повинні мати зручні комунікації з операційним блоком, діагностичним та іншими відділеннями.

Спеціальні вимоги Департамент прописав і до професійного складу бригад медичної допомоги для VIP-пацієнтів. У них має бути чотири людини: лікар, двоє фельдшерів і водій — усі вони повинні мати досвід роботи в закладах екстреної медичної допомоги не менше 5 років. Якщо таких не знайдеться, то бригади повинні формуватися з «найбільш кваліфікованих медичних працівників».