Кличко спростував інформацію про підготовку VIP-палат для чиновників у столичних лікарнях

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Мер Києва Віталій Кличко спростував інформацію про наказ Київміськадміністрації лікарням столиці підготувати палати для чиновників. Про це повідомляє пресслужба мера.

Кличко заявив, що «такого нема», і додав, що зʼясовує деталі цього наказу. При цьому він пояснив, що перші особи держави, зокрема президент, премʼєр-міністр, голова Верховної Ради, на випадок захворювання повинні мати певні умови. «Окремі палати й щоб поряд перебувала державна охорона. Така практика завжди була. І, до речі, не тільки в Україні», — зазначив Кличко.

Про що йдеться?

Журналісти Bihus.Info опублікували наказ Департаменту охорони здоров’я КМДА медичним закладам міста про особливі умови лікування осіб, які мають державну охорону. Державна охорона за законом надається цілому ряду посадовців, зокрема президенту, прем’єр-міністру, генпрокурору, голові Конституційного суду, міністру закордонних справ тощо.

Водночас журналісти зазначають, що серед «особливих» хворих за персональними розпорядженнями може опинитися широке коло людей.

Документ отримали 17 медзакладів, включно з Олександрівською лікарнею, Дитячою клінічною лікарнею № 7 і Київським міським центром дитячої нейрохірургії.

Серед вимог до лікарень — окремі, ізольовані від інших приміщень палати площею не менше 13 кв. м, із затемненими вікнами. Палати повинні мати зручні комунікації з операційним блоком, діагностичним та іншими відділеннями.

Спеціальні вимоги Департамент прописав і до професійного складу бригад медичної допомоги для VIP-пацієнтів. У них має бути по чотири людини: лікар, двоє фельдшерів і водій — усі вони повинні мати досвід роботи в закладах екстреної медичної допомоги не менше 5 років. Якщо таких не знайдеться, то бригади повинні формуватися з «найбільш кваліфікованих медичних працівників».