Туреччина висунула 20 саудівцям звинувачення в убивстві журналіста Хашоггі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Прокуратура Туреччини висунула 20 громадянам Саудівської Аравії звинувачення в убивстві журналіста Джамаля Хашоггі. Про це пише The Guardian.

Представник офісу головного прокурора Стамбулу заявив, що серед обвинувачених — колишній радник королівського суду Саудівської Аравії Сауд аль-Кахтані та колишній заступник глави розвідки Ахмед аль-Асірі. Саме їх правосуддя вважає головними організаторами вбивства журналіста. За їхнім наказом команда з 15 чоловіків вирушила до Стамбулу, де і вбила Хашоггі.

Ордери на арешт підозрюваних уже видані, проте через відсутність у країні причетних до вбивства журналіста судовий розгляд відбудеться у заочній формі. Прокуратура вимагатиме для підозрюваних довічного увʼязнення.

Як пише видання, Саудівська Аравія відхилила запити турецької сторони на видачу підозрюваних. Через скандал з убивством король Саудівської Аравії звільнив зі своїх посад Кахтані та Асірі. Згодом Асірі та Кахтані судили, але суд визнав їх невинними через недостатню кількість доказів.

Колумніст The Washington Post Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня 2018 року, після того як зайшов до генконсульства Саудівської Аравії у Стамбулі. У прокуратурі міста заявили, що журналіста задушили, щойно він увійшов до будівлі, після чого його тіло розчленували та знищили.

The Washington Post писала, що, за інформацією ЦРУ, наказ про вбивство Хашоггі віддав спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман аль-Сауд. Пізніше Інтерпол оголосив у розшук 20 громадян Саудівської Аравії, яких підозрюють у вбивстві Хашоггі.