У Зеленського назвали порушенням прав людини указ Путіна щодо кримських земель

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Указ президента Росії Володимира Путіна про внесення кримських земель до переліку тих, якими не можуть володіти особи без російського громадянства, порушує міжнародні права людини. Про це Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомляє у Facebook.

«Указ означає, що громадяни, які не мають окупаційного примусового громадянства РФ та на законних підставах до окупації отримали у власність земельні ділянки на узбережжі півострова, тепер повинні їх або продати протягом року, або отримати російський паспорт, або переписати ділянку на фірму з російською реєстрацією. Така політика Російської Федерації вже тривалий час порушує права людини та призводить до воєнних злочинів», — пояснили у представництві.

Відповідно до ст. 53 Женевської конвенції державі-окупанту забороняється знищувати рухоме чи нерухоме майно, що є індивідуальною або колективною власністю приватних осіб чи держави. Крім того, такі дії окупантів можуть трактуватись як порушення права мирно володіти своїм майном.

Українців, яких окупанти у Криму примусово позбавили права власності на майно, просять звертатись до прокуратури АР Крим і Представництва президента України в АР Крим.

  • 29 березня Президент Російської Федерації Володимир Путін вніс прикордонні території Криму до переліку тих, якими не можуть володіти іноземці, особи без громадянства та іноземні юридичні особи.