У США надрукували мемуари Вуді Аллена після кількох відмов. Там режисер називає себе «токсичним вигнанцем»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У США вийшли друком мемуари режисера Вуді Аллена під назвою Apropos of Nothing («Недоречно»). Мемуари на 400 сторінок опублікувало видавництво Arcade, до цього декілька видавництв відмовили режисеру через звинувачення у насильстві щодо прийомної дочки, пише Associated Press.

«Книжка — відверта і всебічна особиста розповідь Вуді Аллена про його життя, починаючи з дитинства в Брукліні і закінчуючи його карʼєрою в кіно, театрі, телебаченні, пресі й стендапі, а також аналізує його відносини з родиною і друзями», — розповідають про мемуари у видавництві Arcade Publishing, яке отримало права на публікацію після того, як від цього на початку місяця відмовилися в Hachette Book Group.

Серед іншого у мемуарах 84-річний Аллен коментує звинувачення прийомної дочки Ділан Ферроу про сексуальне насильство у 1992 році. «Я ніколи й пальцем не зачепив Ділан, ніколи не зробив їй нічого такого, що можна було б навіть неправильно витлумачити як образу. Це була повна вигадка від початку до кінця», — пише режисер.

У післямові до видання Аллен стверджує, що видавництво Hachette Book Group обіцяло опублікувати його мемуари, незважаючи на те, що він «токсичний вигнанець і загроза для суспільства». Однак пізніше він пише, «коли прилетіли нові звинувачення, вони вдумливо переглянули свою позицію і викинули книгу».

Що трапилося?

У 1992 році прийомна дочка Аллена Ділан Ферроу звинуватила режисера в розбещенні, коли їй було 7 років, але тоді розслідування інциденту ні до чого не привело. Аллен заперечує сексуальне насильство. У 2018 році на тлі скандалу з Харві Вайнштейном і кампанії проти сексуальних домагань #MeToo Ферроу знову звинуватила режисера.

Через скандал декілька видавництв США відмовилися публікувати мемуари режисера.

  • Раніше Вуді Аллен відкликав позов проти Amazon. Він вимагав майже $70 млн за розірвання контракту.
  • Модель і актриса Бебі Христина Енгельхардт розповіла, що коли вона була підлітком, у неї був таємний роман з Вуді Алленом. Дівчині тоді щойно виповнилося 16 років.