КМДА ухвалила рішення про введення в Києві надзвичайної ситуації. Документи готують

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Перший заступник голови Київської міськдержадміністрації Микола Поворозник заявив, що КМДА ухвалила рішення про введення в столиці надзвичайної ситуації.

В інтервʼю «РБК-Україна» він розповів, що документи щодо цього рішення зараз проходять юридичні процедури.

«Ми вже позавчора ухвалили рішення про введення надзвичайної ситуації в Києві. Документи зараз проходять юридичні процедури. Насправді, рішення про надзвичайну ситуацію введено державною надзвичайною комісією по всій території країни 10 березня. А ми позавчора підтвердили посилення обмежувальних заходів і ввели надзвичайну ситуацію на території Києва», — сказав він.

Поворозник додав, що в Києві вже впроваджуються всі заходи, які проводяться при надзвичайній ситуації. Він допустив, що карантинні заходи після 3 квітня можуть продовжити.

  • Згідно Кодексу цивільного захисту, введення надзвичайної ситуації не передбачає обмеження прав громадян. Чітких термінів дії режиму надзвичайної ситуації теж немає. Режим вводиться урядом або місцевою владою для мобілізації всіх держорганів, щоб вирішити проблему техногенного, стихійного чи епідемічного характеру.
  • В Україні та Києві через спалах коронавірусу обмежено транспортне сполучення (ж/д, авіа, метро), закриті школи й університети, припинена робота ТРЦ, кафе, ресторанів та інших закладів, а також введено карантин. Ці заходи відповідають положенням Кодексу цивільного захисту про надзвичайну ситуацію.
  • Станом на 20 березня в Україні 26 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, 3 з них — летальні. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко раніше заявив, що в Україні зафіксовані випадки внутрішнього інфікування коронавірусом.