Шмигаль запропонував розробити закон про передачу влади від «одного органу до іншого» під час епідемії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль доручив уряду спільно з Верховною Радою розробити законопроєкт, який дозволить передавати повноваження управляти країною від «одного органу до іншого» під час епідемії COVID-19. Про це він заявив на засіданні Кабінету міністрів 18 березня.

Спочатку премʼєр говорив про передачу повноваження запроваджувати у країні надзвичайний стан від Ради до президента: «Треба розробити закон на уповноваження президента України вводити надзвичайний стан у разі неможливості Парламента зібратися та працювати. На випадок якщо Рада буде повністю унеможливлена збиратись, хтось у державі повинен мати право оголошувати такий стан. Прошу підготувати такий закон на час епідемії коронавірусу спільно з Радою, аби мати змогу передавати повноваження».

Після цього міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував розробити «дерево можливостей». Тоді Шмигаль зазначив, що треба розробити законопроєкт, який дозволить передавати повноваження з управління країною від «одного органу до іншого».

«Ми не знаємо, які наслідки [епідемії] будуть: чи Верховна Рада буде заблокована, чи Кабмін — невідомо, хто не зможе працювати через хворобу», — додав він.