Уряд спростив правила перетину адмінкордону з Кримом на період карантину

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Кабінет міністрів надав Державній прикордонній службі України дозвіл пропускати українців на вʼїзд і виїзд з АР Крим під час карантину на власний розсуд. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 18 березня.

За словами віцепремʼєра Олексія Резнікова, прикордонники фізично присутні на КПВВ на адмінкордоні та можуть діяти оперативно. Зокрема, відтепер Державна прикордонна служба у цей період зможе приймати рішення про пропуск людей з кримської пропискою і довідкою переселенця через адміністративний кордон за наявності гуманітарних потреб.

Раніше Міністерство з питань окупованих територій заявляло про закриття пунктів пропуску на адмінкордоні з анексованим Кримом до 3 квітня. З півострова мали пропускати громадян України та членів їхніх сімей, осіб з метою захисту національних інтересів або у звʼязку з виконанням міжнародних зобовʼязань, а також представників дипломатичних установ і гуманітарних місій.

Вʼїзд і виїзд інших категорій іноземців мав погоджувати МінТОТ разом з адміністрацією Державної прикордонної служби. При цьому з півострова не мали пропускати осіб, які не мають постійної реєстрації на підконтрольній Україні території.

  • Правозахисники повідомляли, що на адмінкордоні з Кримом застрягли десятки українців. Через карантин нікого не пропускають. Проблеми з перетином кордону виникають у громадян, які мають реєстрацію в Криму, але фактично проживають на материковій частині України, та навпаки — проживають на півострові, але мають материкову реєстрацію.