Безсмертний про «консультативну раду» з ОРДЛО: Це де-факто їх визнання

Автори:
Ангеліна Шеремет, Оксана Коваленко
Дата:

Створення консультативних рад з представниками окупованих територій Донбасу означає фактичне правове визнання квазіреспублік. Про це колишній представник України в політичній підгрупі на переговорах Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Роман Безсмертний розповів у коментарі «Бабелю».

«Така консультативна рада — це визнання де-факто. Не треба обмінюватись документами, приймати рішення парламентів, треба сісти за стіл переговорів, і це означатиме, що стосунки встановлені. Це за міжнародним правом. Тому факт переговорів свідчить про те, що де-факто когось визнано учасником переговорного процесу», — заявив він.

За словами Безсмертного, Росія буде використовувати підписаний протокол як аргумент, щоб її визнали не учасником міжнародного збройного конфлікту, а миротворцем.

Що сталося?

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявляв, що Україна узгодить децентралізацію та вибори з ОРДЛО, а переговори з бойовиками виключені.

Єрмак підтвердив, що українська сторона в ТКГ погоджує створення Консультаційної ради з ОРДЛО, Росією, Францією і Німеччиною. При цьому він заявив, що жодної мови про правове визнання ОРДЛО і зокрема бойовиків «Л/ДНР» немає.

Механізм відбору представників Донбасу в Консультативну раду ще допрацьовують. На питання про кандидатів від ОРДЛО він не зміг дати відповідь.