У Відні завершилися переговори щодо транзиту російського газу через Україну

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
У Відні завершилися переговори щодо транзиту російського газу через Україну

Martin Adams on Unsplash

У Відні завершився чотириденний раунд переговорів щодо транзиту російського газу через українську газотранспортну систему. Про це повідомив у Facebook глава компанії «Оператор газотранспортної системи України» Сергій Макогон.

«Сьогодні о о5:28 ранку закінчили практично цілодобовий 4-денний переговорний марафон з «Газпромом» у Відні. Уже лечу в Брюссель для вирішення іншого важливого завдання — своєчасного підписання міжоператорської угоди зі словацьким оператором ГТС Eustream на підставі європейських правил», — написав Макогон.

При цьому він не уточнив, з яким результатом завершилися переговори.

  • Раніше міністр енергетики Олексій Оржель заявив, що нова угода між Україною та Росією, яку уклали в Мінську представники «Нафтогазу» та «Газпрому», передбачає відмову від взаємних судових позовів сторін і виплату українській стороні $3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • Сторони повинні підписати міжоператорську угоду про приєднання мереж (interconnection agreement) між Оператором ГТС України і «Газпромом», а також договір між «Нафтогазом» і «Газпромом» на організацію транспортування з наступною транспортною угодою.