Грузія запропонувала створити власний «нормандський формат» щодо Абхазії та Осетії

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила про необхідність створити новий формат переговорів з Росією щодо окупованих Москвою Абхазії і Південної Осетії, схожий на «нормандський формат», в якому Україна веде переговори про Донбас.

Про це Зурабішвілі заявила в інтервʼю грузинському «Першому каналу».

За її словами, «женевський» і «празький» формати, які є зараз, технічні — переговори ведуть «бюрократи, які не приймають політичних рішень». Президент Грузії вважає, що Тбілісі має працювати з міжнародним співтовариством, щоб постійно нагадувати про конфлікт з Росією. На її думку, Грузія не використовує всі можливі дипломатичні ресурси, тоді як Україна готова це робити.

Тому, зазначає Зурабішвілі, Грузії потребує формата, схожого на «нормандський».

«Щоб Грузія була представлена разом зі своїми партнерами, тому що нам не під силу вести переговори наодинці. Щоб переговори були ефективними, сторони не повинні бути в нерівній ситуації, в якій ми інакше опинимося. Нам необхідна ця підтримка. Тому і Україна бере участь у такому форматі, а не входить у прямі відносини», — сказала вона.

Що відбувається між Грузією та РФ?

Південна Осетія оголосила незалежність від Грузії у грудні 1991 року за активної військової, політичної та економічної підтримки РФ. Абхазія проголосила свою незалежність від Грузії під час війни 1992—1993 років теж за активної військової підтримки з боку Росії.

8 серпня 2008 року російські війська вторглися на територію Грузії через спроби Тбілісі відновити конституційний порядок у регіоні Південна Осетія. Крім сепаратистів, у військових діях проти Грузії брали участь російські війська, які досі перебувають на окупованих територіях. 12 серпня 2008 року Грузія і Росія підписали угоду про припинення вогню. Росія зобовʼязалася вивести війська з території Грузії до 1 жовтня 2008 року, однак дотепер не зробила цього.