Військова на Одещині каже, що її побила товаришка по службі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Рядова Наталія Куліш, про побиття якої на Одещині повідомив міністр оборони, заявила про корупцію у підрозділі, але заяву до військової прокуратури не написала «через тиск і погрози». Про це вона розповіла «Радіо Свобода».

Куліш проходить службу у військовій частині А3438. За її словами, конфлікти в підрозділі в неї почалися одразу — з квітня 2019 року. Вона служить кухарем, але, за її словами, їй доводилось працювати різноробочою, зокрема ремонтувати приміщення, виконувати будівельні роботи.

«Я почала говорити про розкрадання сухих пайків, про те, що збирають з нас гроші, по 100—150 гривень на місяць невідомо на що. Мене викликав заступник командира частини з тилового забезпечення Дмитро Ангелюк і заявив, що «я або служу, або не служу» і погрожував звільнити мене за станом здоров’я», — говорить Куліш.

З квітня до грудня військовослужбовиця п’ять разів лікувалася в шпиталі, зокрема в неврології та гінекології. Куліш звинувачує Ангелюка в продажі сухих пайків і крадіжці продуктів. Її слова зараз розслідуються, сам Ангелюк телефоном підтвердив проведення розслідування, але заперечив обвинувачення Куліш щодо корупції та погроз.

Куліш розповіла, що тілесні ушкодження їй завдала інша військова — Віра Загороднюк. Інцидент трапився ще 14 грудня.

«Нас відправили шити тенти на машини. Віра заявила, що не буде шити тенти та поїде додому, їй нібито важко це робити. Я почала обурюватися, зав’язався конфлікт, вона почала мене лаяти, а потім вдарила по зубах і вибила два. Синець на обличчі я замазувала, а зуби приклеїла і так ходила до 19 грудня. Потім поїхала до військового шпиталю», — розповіла Куліш.

Бійку, за словами Куліш, бачив командир роти забезпечення, де вона служить, Михайло Савічев. Втім, він сказав, що нібито нічого не бачив і що жінка нічого не доведе.

За інформацією Куліш, Загороднюк та ще одна військовослужбовиця, Юлія Пономарьова, розповіли слідчим, що 19 грудня прийшли в квартиру до Куліш. Там їх зустріли двоє чоловіків, які зізналися в побитті військовослужбовиці.

  • Міністр оборони Андрій Загороднюк повідомив, що на території однієї з військових частин Одеської області невідомі побили військовослужбовицю. Він взяв справу під свій контроль.