Затримання агентів НАБУ: ексзаступницю голови Міграційної служби Пімахову відправили під домашній арешт

Автори:
Ольга Березюк, Костя Андрейковець
Дата:

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишній першій заступниці голови Держміграційної служби Діні Пімаховій та відправив її під нічний домашній арешт до 21 лютого 2020 року за підозрою у хабарництві (ч. 4 ст. 368 КК). Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Пімахову зобовʼязали носити електронний браслет, прибувати до детектива, прокурора чи суду, повідомляти про зміну місця роботи, утримуватись від спілкування зі свідками, а також здати на зберігання паспорт для виїзду за кордон.

Пімахову підозрюють в організації оформлення громадянину В’єтнаму посвідки на тимчасове проживання в Україні на один рік з можливістю подальшого її продовження до трьох років. За це вона нібито отримала $1,8 тис.

За даними слідства, Пімахова запропонувала організувати для громадянина Ірану набуття громадянства України за нібито територіальним походженням, яке мало підтверджуватись завідомо неправдивими офіційними документами, з подальшим отриманням паспорта громадянина України та закордонного паспорта. За це ексзаступниця просила $30 тис.

Пізніше Пімахова написала у Facebook, що грошей вона не отримувала, а підозра стосується викриття детектива НАБУ «при спробі передати мені неправомірну вигоду».

«Ніяких документів і грошей як не було, так і немає, йдеться про підозру в частині обіцянки зробити дії, які були викладені в моїй заяві СБУ, у результаті якої був затриманий агент НАБУ при спробі передати мені неправомірну вигоду. Відповідь на питання, чому я просто йому не відмовила, а довела справу до логічного завершення — затримання зазначеної особи з НАБУ, міститься у відео, викладеному тут», — написала вона.

Чим відома Пімахова?

Ексчиновниця Міграційної служби опинилася у центрі скандалу, коли під час спецоперації з її викриття у листопаді 2017 року були затримані детективи НАБУ. Пізніше директор НАБУ Артем Ситник звинуватив СБУ та Генпрокуратуру в зриві спецоперації. Зі свого боку Генпрокуратура опублікувала записи розмов агентів НАБУ про те, як спонукати Пімахову взяти хабар. При цьому в опублікованих записах НАБУ Пімахова за місяць до заяви на агента сама говорить про незаконне виготовлення паспортів та їхню вартість — $30 тис.

За даними бюро, Генпрокуратура сповістила Пімахову про спецоперацію. Сама вона пояснила зволікання з подачею заяви небажанням псувати дружні стосунки з агентом. У межах справи проти агентів НАБУ вилучили всю техніку, носії з інформацією та документи підрозділу, який займався спецоперацією щодо незаконних паспортів. Розслідування очолював заступник генпрокурора Сергій Кізь. За даними захисту затриманого агента НАБУ, Кізь мав у справі особистий інтерес.

  • Пізніше стало відомо, що ексзаступник генерального прокурора Сергій Кізь може бути причетним до перешкоджання діяльності НАБУ щодо розслідування корупції в Державній міграційній службі.
  • 19 грудня НАБУ повідомило про підозру колишній першій заступниці голови Державної міграційної служби Діні Пімаховій.