Інститут нацпамʼяті планує створити архів документів щодо репресованих. Його оцінюють у 550 млн грн

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Український інститут національної памʼяті планує створити відкритий архів документів щодо репресій, вартість якого оцінюється у 550 млн грн. Про це на пресконференції розповів голова Інституту Антон Дробович.

Він додав, що наразі під архів вже виділено приміщення площею у 10 тис. кв. м, яке пізніше мають збільшити до 19 тис. кв. м. «Це буде, певно, найбільший відкритий архів документів репресивних органів у Європі. Хочу додати, що у нас, певно, найліберальніше законодавство щодо доступу до матеріалів репресивних органів», — додав він.

Дробович також додав, що у рамках продовження декомунізації Інститут планує посилити роботу із закладами освіти. «Ми посилимо свою присутність у змісті освіти... Зі свого боку продовжимо розробку методичних матеріалів, засобів наочності, інфографік, відеоконтенту, які розповідатимуть про логіку та необхідність декомунізації», — пояснив він.

Голова Інституту нацпамʼяті додав, що архів буде створений на території житлового масиву Троєщина і це має стати «потужним інструментом» розвитку цього району.