«Делікатний запит». У США журналісти опублікували листування адміністрації Трампа щодо затримки військової допомоги Україні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Група американських журналістів-розслідувачів Center for Public Integrity опублікувала листування представників Адміністрації президента США Дональда Трампа, яка підтверджує припинення військової допомоги Україні влітку 2019 року.

Згідно з нею, чиновник бюджетного управління Білого дому Майк Даффі через 91 хвилину після телефонної розмови Трампа та Володимира Зеленського звʼязався з представниками Пентагону та доручив призупинити виділення американської військової допомоги.

У листі Даффі просить Міноборони США «призупинити» надання допомоги у відповідності з планом адміністрації та переглянути рішення про виділення коштів. «З урахуванням делікатного характеру запиту, я вдячний вам за те, що ви тримаєте цю інформацію в тісному контакті з тими, хто має знати, як виконувати вказівки», — йдеться в одному з листів.

Що таке Center for Public Integrity?

Некомерційна організація, яка займається журналістськими розслідуваннями. Своїм завданням організація називає «викриття випадків зловживання владою, корупції та порушення службового обовʼязку впливовими державними установами та приватними організаціями». Має понад 50 працівників, є одним з найбільших некомерційних, неполітичних дослідних центрів в Америці. Організація позиціонує себе як незалежну від партій і таку, що не веде пропаганди.

  • 25 вересня Білий дім опублікував стенограму телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським. Глави держав обговорювали сина колишнього віцепрезидента США та прямого конкурента Трампа на наступних президентських виборах Джо Байдена. Це викликало скандал, який призвів до запуску процедури імпічменту американського президента.
  • Палата представників Конгресу США проголосувала більшістю за оголошення імпічменту президенту Дональду Трампу. Вона затвердила дві статті звинувачення: зловживання владою (підтримали 230 конгресменів, проти — 197) і перешкоджання роботі Конгресу (за 229, проти — 198).