Апарат Boeing з доставки астронавтів на МКС не пройшов стартовий запуск

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Апарат Boeing з доставки астронавтів на МКС не пройшов стартовий запуск

Boeing \ Twitter

Нова капсула компанії Boeing з доставки астронавтів на Міжнародну космічну станцію CST-100 Starliner не пройшла тестовий запуск з мису Канаверал у Флориді. Як повідомляє NASA, точна причина провалу місії ще досліджується.

Попередньо причиною провалу тесту називають проблему в системі відліку часу, внаслідок чого апарат рано вирішив, що вже вийшов на потрібну орбіту. Як заявив директор Boeing Джим Чілтон, 22 грудня апарат приземлиться на парашуті на майданчик в Уайт-Сендс, штат Нью-Мексико. Це може затримати графік польотів NASA, однак в апараті вже не залишилося достатньої кількості пального для здійснення маневрів на орбіті Землі.

Зазначимо, компанія Boeing оголосила співпрацю з американським аерокосмічним агентством NASA, щоб створити конкуренцію безпілотним апаратам з доставки астронавтів на МКС Crew Dragon компанії Ілона Маска SpaceX. Також Boeing потребує відновлення після міжнародного скандалу з несправними літаками 737 MAX.

  • Літаки Airbus A320 вперше за 55 років обігнали з продажів Boeing 737. Компанія Airbus отримала 15 193 замовлення на літаки моделі A320, в той час як корпорація Boeing — 15 136 замовлень. Тільки в листопаді турецький авіаперевізник SunExpress відмовився від 10 лайнерів Boeing 737 MAX.
  • Проти компанії Boeing подали новий позов через літак 737 MАХ. Судовий позов подала ірландська компанія Timaero, яка продає і здає в оренду літаки. Компанія вимагає скасувати замовлення на 22 літаки Boeing 737 МАХ і стягнути не менше $185 млн компенсації.