У NASA вперше відправили корабель Starliner у космос, але він вийшов не на ту орбіту

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
У NASA вперше відправили корабель Starliner у космос, але він вийшов не на ту орбіту

NASA / Twitter

Ракета Atlas V вперше вивела корабель Starliner CST-100 на висоту приблизно 181 км, після чого він увімкне свої двигуни і добереться до Міжнародної космічної станції. Трансляцію запуску NASA веде у своїх соцмережах.

Запуск відбувся з майданчика SLC-41 на мисі Канаверал (Флорида). Перша тест-місія пройде без екіпажу, але з манекеном «клепальниці Роузі» і 270 кг вантажів. Якщо стикування буде успішним, корабель залишиться на орбіті до 28 грудня, потім відстикується і приземлиться на військовому полігоні White Sands Missile Range.

Як пише Центр керування польотами NASA в Хʼюстоні, попри успішний запуск ракети Atlas V United Launch Alliance корабель Starliner не знаходиться на запланованій орбіті.

Відомо, що при виході на штатну орбіту новітнього американського космічного корабля Starliner, що стартував в пʼятницю до МКС, на ньому не спрацювали двигуни.

«Включення двигунів, необхідне для стикування з МКС, не відбулося», — написав директор NASA Джим Брайденстайн в Twitter.

Стартова маса корабля CST-100 — 13 т, габарити — 5 х 4,6 м, корисний обʼєм — 11 кубометрів, екіпаж — до 7 чоловік. Разом з Crew Dragon від SpaceX він покликаний замінити російський «Прогрес» при доставці астронавтів NASA на МКС.

Atlas V N22 — одноразова двоступенева ракета альянсу ULA. Це одна з найбільш надійних ракет, оскільки невдалих запусків не було.