«Бах — і сам голосує». В ОПзЖ пояснили, як їм вдалося кнопкодавити за допомогою книжок і листівок

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Народний депутат із парламентської фракції «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Чорний розповів, як працює його з колегою Сергієм Ларіним система неперсоналізованого голосування (кнопкодавства) у Верховній Раді. Про це Чорний розповів у коментарі «Радіо Свобода».

18 грудня журналісти руху «ЧЕСНО» зафіксували, як Чорний та Ларін кнопкодавили під час пленарного засідання. Ларін і Чорний використовували при голосуванні партійні листівки та стопку книг, документів або паперів. Листівками вони закривали від журналістів панель для голосування, зокрема кнопки, а стопками книг «непомітно» натискали на кнопки.

«Цей пристрій працює в такому режимі, що він може сам голосувати. Ось так, бах — і сам голосує. Як? Я не знаю. Можна навіть не підштовхувати ногою, може хтось іти і все. І таке інше. Це працює в такому режимі неочікуваному: може голосувати, може не голосувати. Якщо так от пожартувати, то я вам про це кажу», — розповів Чорний.

Але при цьому нардеп наголошує, що не кнопкодавив. На уточнення, що на відео руху «Чесно» видно, як він підштовхнув конструкцію своїм тілом, депутат відповів: «Ну... Підштовхнув... Це ж така ситуація...»

При цьому депутат заперечує домовленість з Ларіним голосувати одне за одного:«Я йому переслав цей ролик. Кажу: “Дивись. Що це таке?”». Також Чорний заперечує, що вищезгаданий пристрій для голосування — його винахід: «Це ноу-хау, можливо, але це точно не моє ноу-хау».

Голова регламентного комітету Верховної Ради, депутат фракції «Слуга народу» Сергій Кальченко повідомив, що комітет буде готовий заслухати пояснення Чорного та Ларіна щодо кнопкодавства, якщо спікер Верховної Ради чи віцеспікер зажадають цього.