Вночі: у Швеції засудили чоловіка за погрози Греті Тунберг, у Львові на балконі знайшли 1,7 тисячі кажанів, а в Німеччині заборонили Uber

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

У Швеції засудили чоловіка за погрози Греті Тунберг

Окружний суд Стокгольма засудив до умовного терміну і 200 годин громадських робіт чоловіка, який надсилав листи з погрозами екоактивістці Греті Тунберг та її матері Малені Ернман. Мешканець міста Спаррехольм на південному сході Швеції у березні та квітні відправив кілька листів з образами та погрозами на адресу Тунберг та її сімʼї, де пропонував Греті відмовитися від її боротьби за клімат. Він, зокрема, погрожував вбити Малену Ернман, якщо її дочка не виступить публічно на підтримку польотів на літаках. Виступаючи в суді, обвинувачений заявив, що просто хотів налякати її, на його думку, Тунберг занадто часто згадують у ЗМІ.

У Тбілісі поранили сина першого президента Грузії

У центрі Тбілісі поранили сина першого президента Грузії Звіада Гамсахурдію Цотне. Чоловіка доставили до лікарні в непритомному стані з ножовим пораненням грудей. МВС почало справу за статтею 19-108 КК Грузії — спроба умисного вбивства. За словами очевидців, на вулиці на Гамсахурдію напали кілька людей, почалася бійка. Представник громадського руху «Лело» Кетеван Енукідзе розповіла журналістам, що раніше вона чула від самого Гамсахурдії, що він побоюється за своє життя.

У Львові на балконі знайшли 1,7 тис. кажанів

1 700 кажанів у стані зимової сплячки виявили на балконі однієї з квартир Львова. Про це повідомив працівник Інституту екології Карпат Національної академії наук України Андрій-Тарас Башта. За його словами, господарі квартири виявили кажанів і звернулися до нього з проханням забрати їх. «1 700 кажанів з одного балкона у Львові. Поза сумнівом, рекорд принаймні для України», — написав він у Facebook. Оскільки зараз у Львові тепло, вчені відпустили кажанів на свободу.

У США зареєстрували 2 506 випадків захворювань від вейпинга

У всіх штатах США підтвердили 2 506 випадків захворювань легенів, повʼязаних з вейпингом, повідомляє американський Центр з контролю і профілактики захворювань. Найчастіше, на думку американських лікарів, від вейпинга страждають молоді чоловіки, які становлять 67% від загального числа хворих, 78% хворих молодші 35 років. У багатьох з них виявили в легеневій рідині ацетат вітаміну Е, що використовується в ароматизованих сумішах. Близько 80% хворих використовували ароматичні суміші для вейпинга, зокрема з вмістом марихуани, 56% курили суміші, що містять нікотин. Загалом у США від важких респіраторних захворювань, повʼязаних з вейпингом, померли 47 людей.

У Німеччині заборонили Uber

Суд Франкфурта заборонив послуги Uber на території Німеччини, стверджуючи, що американській компанії не вистачає необхідної ліцензії, щоб пропонувати пасажирські транспортні послуги на орендованих автомобілях. Суд ухвалив таке рішення за позовом компанії Taxi Deutschland, яка скаржилася на несправедливу конкуренцію. За рішенням суду Uber має заплатити штрафи від €250 за поїздку і до €250 тис. за повторні порушення. У Німеччині Uber працює у семи містах, зокрема у Франкфурті, Берліні та Мюнхені. Компанія використовує виключно «прокатні» автомобілі. У перевізника вже заявили, що оскаржуватимуть вирок.