НАБУ оголосило підозру ексзаступниці голови Міграційної служби Пімаховій. Через її викриття затримували агентів бюро

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру колишній першій заступниці голови Державної міграційної служби Діні Пімаховій. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Пімахову підозрюють в організації оформлення громадянину В’єтнаму посвідки на тимчасове проживання в Україні на один рік, з можливістю подальшого її продовження до трьох років. За це вона нібито отримала $1,8 тис.

Крім того, Пімахова запропонувала організувати для громадянина Ірану набуття громадянства України за нібито територіальним походженням, яке мало підтверджуватись завідомо неправдивими офіційними документами, з подальшим отриманням паспорта громадянина України та закордонного паспорта. За це колишня перша заступниця голови ДМС зажадала $30 тис. Їй оголошено підозру за ч. 4 ст. 368 (хабарництво) Кримінального кодексу.

Чим відома Пімахова?

Ексчиновниця Міграційної служби опинилася у центрі скандалу, коли під час спецоперації з її викриття у листопаді 2017 року були затримані детективи НАБУ. Пізніше директор НАБУ Артем Ситник звинуватив СБУ та Генпрокуратуру в зриві спецоперації. Зі свого боку, Генпрокуратура опублікувала записи розмов агентів НАБУ про те, як спонукати Пімахову взяти хабар. При цьому в опублікованих записах НАБУ Пімахова за місяць до заяви на агента сама говорить про незаконне виготовлення паспортів і їхню вартість — $30 тис.

За даними бюро, Генпрокуратура сповістила Пімахову про спецоперацію. Сама вона пояснила зволікання в подачі заяви небажанням псувати дружні стосунки з агентом. У межах справи проти агентів НАБУ в підрозділу вилучили всю техніку, носії з інформацією та документи підрозділу, який займався спецоперацією щодо незаконних паспортів. Розслідування очолював заступник генпрокурора Сергій Кізь. За даними захисту затриманого агента НАБУ, Кізь мав особистий інтерес у справі.