Путін: Росія продовжить транзит газу, а щодо виконання рішення Стокгольмського арбітражу будемо домовлятися

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Путін: Росія продовжить транзит газу, а щодо виконання рішення Стокгольмського арбітражу будемо домовлятися

Пресслужба президента російської федерації

Президент Росії Володимир Путін, відповідаючи на запитання журналіста видання УНІАН Романа Цимбалюка під час великої щорічної пресконференції, заявив, що РФ має намір «домовитися» з Україною щодо виконання рішення Стокгольмського арбітражу про виплату компенсацій «Нафтогазу» і планує продовжувати транзит газу в Європу через Україну «на вигідних для обох сторін умовах».

«Незважаючи на будівництво «Північного потоку — 2» і Турецького потоку, ми будемо зберігати транзит через Україну. У нас немає ніякого бажання загострювати ситуацію в енергетиці, як і використовувати це для впливу на ситуацію в Україні. Ми зацікавлені, щоб і Україна отримувала нормально енергоресурс, і наші споживачі в Європі [...]. І готові поставляти газ в Україну зі знижкою в 20—25%. Я думаю, ми домовимося, ми на шляху до цих домовленостей», — сказав Путін.

Говорячи про компенсації «Нафтогазу» за рішенням суду, російський лідер заявив, що Україна «досі не виплатила Росії борг у $3 млрд, отриманих з ФНБ [Фонд національного добробуту]». Він не відповів прямо, чи виконає його країна постанову арбітражу.

«Рішення арбітражного суду має не юридичний, а політичний характер. Одне з обґрунтувань рішення, — ви тільки послухайте, це цікаво, — у звʼязку з тяжким економічним становищем в Україні. Ну нісенітниця якась! [...]. Ми будемо виходити з цього рішення і безсумнівно будемо шукати прийнятні для нас рішення, і для України теж», — відповів Путін.