Гончарук доручив Мінфіну призупинити виплату «незахищених» видатків на розвиток, будівництво, ремонт доріг

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Премʼєр-міністр України Олексій Гончарук доручив міністру фінансів Оксані Маркаровій припинити фінансування будь-яких програм, крім захищених статей бюджету. Про це йдеться у розпорядженні уряду.

«Забезпечити здіснення тимчасового, до кінця поточного бюджетного року, припинення Казначейством проведення платежів та реєстрації бюджетних зобов’язань щодо видатків та надання кредитів загального фонду держбюджету (крім захищених видатків бюджету)», — йдеться в документі.

У документі йдеться про незахищені видатки — видатки розвитку, на будівництво та ремонт.

Напередодні в Мінфіні повідомили, що казначейство вчасно і в повному обсязі фінансує захищені статті видатків (зарплата, пенсії, усі соціальні платежі), а також проводить фінансування всіх зареєстрованих за 11 місяців зобов’язань, на які відкрито асигнування.

«Решта платежів, які були зареєстровані вже в грудні, будуть проведені після аналізу їхньої пріоритетності разом з розпорядниками бюджетних коштів з огляду на невиконання доходів держбюджету протягом 11 місяців 2019 року внаслідок міцнішого, ніж враховано в бюджеті, обмінного курсу гривні, повільнішого зростання імпорту та падіння виробництва тютюнових виробів», — йдеться в повідомленні міністерства.

Міський голова Дніпра Борис Філатов відреагував на призупинення фінансування незахищених статей. За його словами, в усій країні зупинено сотні будівництв — лікарні, школи, дитячі садочки, які місцеве самоврядування втілювало спільно з держбюджетом або за його кошт.

«Це відбувається тоді, коли держбюджет зʼїжджає в «червоний» і не в змозі виконувати одночасно всі зобовʼязання. Тоді всіх ставлять у чергу. Місцевого самоврядування поки що [...] документ торкнеться лише в частині Державного фонду регіонального розвитку, але що буде далі», — написав Філатов.

Згодом міністр фінансів Оксана Маркарова пояснила зупинку фінансування незахищених статей бюджету. Вона наголосила, що у другій половині грудня щороку держоргани просять про «перекидання» коштів з одних програм на інші: «Як відомо, щороку саме друга половина грудня — це час спроб безлічі «перекидок» з програми на програму, запитів щодо термінових авансів, подачі хоч якихось документів у казну і решта «освоювань» коштів та проведення каси, на які чомусь не вистачило 11 з половиною місяців року».

При цьому вона наголосила, що всі захищені видатки будуть профінансовані.

«Всі захищені видатки фінансуються в звичному режимі, Всі незахищені видатки 11 місяців теж було повністю відкрито до фінансування, але навіть щодо них на десятки мільярдів так і не пройшла каса, бо не подано жодного документа чи навіть не проведено тендерів. Усі важливі перекидки — фінансування «Охматдиту», додаткові зарплати шахтарів, усі видатки на безпеку та оборону будуть профінансовані», — повідомила Маркарова.