Опитування: У святого Миколая почали вірити ще більше українців. 19 грудня подарунки даруватимуть 76% опитаних

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Половина українців вірять у святого Миколая. Принаймні саме стільки зізналися в цьому соціологам, і в порівнянні з минулим роком їхня кількість зросла (у 2018 році — 43%). Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 5—8 грудня.

76% українців мають традицію дарувати подарунки на День святого Миколая. При цьому цього року збільшилася кількість тих, хто заявив, що дотримується цієї традиції (в 2018-му було 67%).

Найбільше прихильників традиції дарувати подарунки 19 грудня на заході України (майже 90%). В інших регіонах також значна частина дотримуються цієї традиції: в центрі — 78%, на півдні — 70%, на сході — 64%. Більшою мірою підтримують її жителі сіл, жінки та краще забезпечені.

Більше вірять у святого Миколая на заході (58%), в інших регіонах таких близько половини. Як і з дотриманням традиції дарувати подарунки на це свято, вірять у святого Миколая більше жителі сіл, жінки та ліпше забезпечені.

У той же час, у Діда Мороза українці вірять менше (31%), хоча динаміка позитивна — торік вірили 25%. Загалом у Діда Мороза більше вірять жителі півдня, містяни, жінки, молоді та більш забезпечені українці.

Близько 40% розповіли, що найулюбленішими новорічними святами є Новий рік та Різдво. Ще для 7% опитаних таким є День святого Миколая, для 3% — Старий Новий рік. Тільки 3% не люблять ні одне з перерахованих свят. З 2011 року зменшилася кількість тих, хто любить Новий рік (з 49% у 2011-му до 43% у 2019-му).

На півдні, сході і в центрі більше люблять Новий рік, на Заході — навпаки, улюбленим святом є Різдво. Велика прихильність до Нового року — серед чоловіків, жителів міст і молоді. Відповідно, Різдво більше люблять у селах, старші опитані та жінки.

Майже 80% українців мають намір поставити новорічну ялинку вдома: 40% живу і 38% — штучну. 11% опитаних зазначили, що не ставитимуть ялинки, а обмежаться новорічною композицією, стільки ж — узагалі нічого не планують ставити.

У динаміці за кілька років дещо зросла кількість тих, хто віддає перевагу штучній ялинці. Прихильників живої новорічної ялинки більше на півдні та сході, у центрі майже однаково, а ось на заході більше схильні ставити штучну ялинку. Загалом тих, хто збирається ставити ялинку, більше серед забезпечених і молодших.

Аудиторія: жителі України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за типом поселення, регіону, віком, статтю. Вибіркова сукупність: 2 000 респондентів. Особисте формалізоване інтервʼю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше ніж 2,2%.