Фальсифікатори, псевдонауковці та плагіатори. В Україні оголосили переможців антипремії «Академічна негідність — 2019»

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
Фальсифікатори, псевдонауковці та плагіатори. В Україні оголосили переможців антипремії «Академічна негідність — 2019»

Unsplash / Drew Hays

Українська наукова спільнота оголосила 18 грудня переможців антипремії «Академічна негідність — 2019». Цьогорічна відзнака має найбільшу кількість номінацій — вісім, у яких представлено 27 претендентів, відібраних шляхом долучення доказів — документів, викриттів у ЗМІ, свідчень авторитетних учених.

Номінація «Плагіатор 2019»:

У цій категорії були номіновані такі кандидати:

Найбільшу частку голосів отримав Сергій Віталійович Бабак — 34,3%.

Номінація «Фальсифікатор 2019»:

Із значним відривом у цій групі перемогли Різун та Крупський, діяльність яких у царині освіти журналістів та медійників була негативно оцінена понад 41% аудиторії, яка взяла участь у голосуванні.

Номінація «Псевдонауковець 2019»:

Одноосібним лідером у цій номінації став Юрій Заспа. За нього виступило понад 54% учасників голосування.

Номінація «Токсичний ректор 2019»:

  • Михайло Захарович Згуровський, відомий використанням бюджету КПІ на особисті та родинні потреби в різних країнах світу;
  • Микола Федорович Дмитриченко, ректор НТУ, який має інформованих опонентів-викривачів;
  • Володимир Миколайович Ісаєнко, ректор НАУ, за те, що взяв, попри небажання студентів, на посаду проректора відомого псевдонауковця Теслю.

У цій номінації розгорнулася боротьба між двома метрами вищої освіти — Володимиром Ісаєнком та Михайлом Згуровським. Відзнака «Токсичний ректор 2019» дісталася Володимиру Ісаєнку (майже 56,6% голосів), який сприяв просуванню карʼєрними щаблями Теслі.

Номінація «Мурзилка 2019»:

  • «Гілея: науковий вісник», який уже давно «світиться» в різних скандалах із плагіатом та псевдонауковою маячнею;
  • ScienceRise: Biological Science, який друкує про все і швидко. І надсилає про це листи-спам;
  • «Вісник СНАУ: економіка та менеджмент», обовʼязкові примірники якого не надсилають до бібліотек та установ і відсутні в репозитарії та бібліотеці СНАУ. На офіційному сайті видання також відсутні номери за останні роки.

«Гілея» номінується з часу запровадження цієї категорії відзнаки «Академічна негідність року». Не став винятком і 2019 рік. Проте саме цього року критична маса опонентів журналу, а саме 38,5%, дозволила йому впевнено отримати непочесне звання «Мурзилка року».

Номінація «Спец(з)рада 2019»:

  • спеціалізована вчена рада Д 55.859.04, створена Сумським національним аграрним університетом (СНАУ) — зробила аж 5 публікацій на сайті;
  • спеціалізована вчена рада Д 05.600.01, створена у Вінницькому національному медичному університеті, відзначена двома кейсами викриттів — щодо Олени Зацерковної та Наталії Ляховченко.

З числених публікацій сайту «Помилки та фальсифікації у наукових дослідженнях» широкій публіці відома історія про викриття академічного плагіату в кількох дисертаціях, захищених у спецраді Д 55.859.04 на базі Сумського національного аграрного університету (СНАУ) та Державного науково-контрольного інституту біотехнології і штамів мікроорганізмів. Ця спецрада отримує першість у номінації «Спец(з)рада року». До речі, за ініціативою керівництва СНАУ її роботу було припинено.

Номінація «Скандал 2019»:

  • експеримент Мирослави Кругляк у дусі Сокала з викриття хижацьких журналів у гуманітаристиці;
  • Призначення Юрія Теслі — автора теорії несилової взаємодії — проректором з інноваційного навчання та інформатизації НАУ;
  • Фесенкогейт: образа Олени Фесенко на журі премії «Для жінок у науці — 2019» з подальшим намаганням завдати шкоди репутації окремим членам журі, що спричинило судовий позов проти неї.

У номінації переміг Юрій Тесля — за нього проголосувало 75% представників науково-освітньої громади.

Номінація «Посіпака 2019»:

  • Оксана Сергіївна Маркарова, міністр фінансів, за наміри щодо скорочення фінансування освіти та науки, відсутність розуміння їх значущості для майбутнього та невиконання норм законодавства щодо розміру перерозподілу ВВП на наукову діяльність;
  • Валерій Вікторович Колюх, за подачу депутатського запиту про правомірность держфінансування іноземних приватних компаній шляхом оплати доступу до англомовних наукометричних баз Scopus та Web of Science;
  • Гоженко А. О., Вастьянов Р. С., Клименко О. В., Денефіль О. В., Регеда М. С. — підписанти листа до МОН на захист Яцини, якого викрили на академічному плагіаті та фальсифікаціях у докторській дисертації;
  • Члени комітету з питань етики НАЗЯВО за застосування подвійних стандартів та викривлене трактування недоброчесних практик при розгляді кейсів про академічний плагіат в роботах членів НАЗЯВО Бутенка та Длугопольського, що завдало шкоди репутації державної інституції.

Ця відзнака дісталася членам комітету з питань етики НАЗЯВО.

  • В Україні відбулось вручення антипремії за сексизм «Це яйце». Перемогу в номінації «Найбільш сексистські висловлювання» здобули експрезидент Федерації велоспорту Олександр Башенко, уповноважений з ґендерних питань Запорізької обласної ради Владислав Марченко, народний депутат Максим Бужанський та президент Володимир Зеленський.