У Мінкультури заявили, що Верховний суд не дозволяв УПЦ МП залишати свою назву

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Верховний суд України не давав дозволу Українській православній церкві (Московський патріархат) не змінювати свою назву. Про це заявили в Міністерстві культури, молоді і спорту.

У відомстві наголошують, що поширена 16 грудня у ЗМІ інформація про те, що Верховний суд постановою від 11 грудня ухвалив залишити касаційну скаргу Мінкультури без задоволення і тим самим дозволив УПЦ (МП) не змінювати свою назву, не відповідає дійсності.

У міністерстві зазначають, що в провадженні Окружного адміністративного суду Києва перебуває справа за позовом УПЦ (МП) до Мінкультури про визнання протиправним та скасування наказу, що зобовʼязує вчинити певні дії.

«Позовними вимогами у справі є: визнати протиправним та скасувати наказ Мінкультури від 25 січня «Про затвердження релігієзнавчої експертизи зі встановлення переліку релігійних організацій (обʼєднань), які підпадають під дію норм частини 7 і 8 статті 12 закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», визнати протиправними дії Мінкультури щодо розміщення 26 січня на офіційному сайті Мінкультури і через офіційне видання «Урядовий курʼєр» переліку релігійних організацій, які підпадають під дію норм частини 7 і 78 статті 12 закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», зобовʼязати Мінкультури негайно відкликати публікацію, розміщену 26 січня на офіційному сайті Мінкультури і через офіційне видання «Урядовий курʼєр», — нагадують в міністерстві.

22 квітня Окружний адмінсуд Києва задовольнив клопотання позивача про забезпечення адмінпозову, яким заборонив субʼєктам держреєстрації юросіб (зокрема Мінʼюсту, Мінкультури, їхнім структурним підрозділам) проводити будь-які реєстраційні дії щодо відомостей, що містяться в Єдиному держреєстрі юросіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань, в тому числі, але не виключно, скасовувати реєстраційні дії та записи про релігійні організації.

«Мінкультури оскаржило постанову Окружного адмінсуду Києва в апеляційному та касаційному порядку. Постановою Верховного суду від 11 грудня касаційна скарга Мінкультури залишена без задоволення, постанову Окружного адмінсуду міста Києва від 22 квітня залишено без змін», — додають в міністерстві.