Рада змінила закон про зняття депутатської недоторканності. Приймати рішення про затримання депутатів буде генпрокурор

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада проголосувала у другому читанні і в цілому за законопроєкт № 2237, який вносить зміни в закон про скасування депутатської недоторканності і приводить його у відповідність з Конституцією.

За проголосував 291 депутат. Проєкт закону підтримали фракції «Слуга народу» та ОПзЖ. Проти виступили фракції «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Голос». Вони вважають, що закон концентрує владу в руках генпрокурора.

Закон уповноважив генпрокурора, його заступника та керівників обласної прокуратури повідомляти про підозру депутатам. Тепер замість парламенту клопотання на затримання підтримуватиме генпрокурор. Він також вноситиме відомості до реєстру про порушення нардепа. Генпрокурор повинен буде підтримувати клопотання про дозвіл на обрання запобіжного заходу, обшук, порушення таємниці листування, телефонних розмов тощо. Розгляд таких клопотань буде здійснюватися слідчим суддею апеляційного суду, а в кримінальних процесах, що належать до підсудності Вищого антикорупційного суду — слідчим суддею ВАКС.

Розслідування проти депутатів можуть проводити тільки Національне антикорупційне бюро та центральний апарат Держбюро розслідувань. Доручати проведення досудового розслідування іншим органам заборонено.

Затримувати депутата без погоджень можна під час скоєння тяжкого злочину, але про це протягом 24 годин потрібно повідомити голову Ради.

У Центрі протидії корупції заявили, що Рада створила монополію на початок кримінальних проваджень проти депутатів, а САП та НАБУ не зможуть почати розслідування, навіть якщо депутата спіймають на гарячому. Там додали, що депутатам, навпаки, посилили імунітет.