«Настоящее время»: Ахметов продовжує контролювати турбізнес у Криму в обхід санкцій

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Олігарх Рінат Ахметов в обхід санкцій США та Євросоюзу продовжує контролювати туристичний бізнес в анексованому Криму, йдеться про резиденцію «Новий Кучук-Кой», санаторій «Ай-Даніль» і дитячий табір «Берег» (другий за розміром після «Артеку»).

Про це йдеться в розслідуванні видання «Настоящее время» й антикорупційного проєкту «Муніципальний сканер».

Санаторій «Ай-Даніль», який після введення санкцій зареєстрували в російському реєстрі через лондонську компанію, контролює колишній менеджер маріупольського заводу ім. Ілліча, який належить Ахметову. При цьому санаторій продовжує укладати держконтракти з російськими компаніями, які перебувають під санкціями, такими як «Транснефть».

«Новий Кучук-Кой» після анексії змінила власника на ТОВ «Старвиста Крым». Компанія через кілька кіпрських офшорів належить Ахметову. Проти неї вже встигли завести справу в Криму через будівництво будинку та басейну на територіях, що охороняються.

Табір «Берег» також контролює Ахметов через кілька кіпрських компаній. Він і тепер укладає контракти з підконтрольними структурами Росії. Журналісти стверджують, що «Берег» уклав пʼять контрактів на загальну суму в $1,8 млн.

Водночас у холдингу Ахметова SCM запевняють, що бізнесмен не володіє цими туристичними обʼєктами, оскільки вони «націоналізовані» Росією. Однак у «Березі» заявили, що Ахметов не втрачав контроль над табором, і після анексії російська влада не забрала його під своє управління.