Юристи палати представників склали обвинувачення для імпічменту Трампа. Їх проголосують у середу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Юридичний комітет палати представників сформував обвинувачення проти президента США Дональда Трампа для оголошення імпічменту, пише The Hill.

Звіт комітету помістився на 658 сторінках. Комітет схвалив дві статті для імпічменту, звинувативши Трампа у зловживанні владою та перешкоджанні Конгресу.

«У сукупності статті стверджують, що президент Трамп поставив свої особисті політичні інтереси вище нашої національної безпеки, наших вільних і справедливих виборів і нашої системи стримувань і противаг», — йдеться у звіті. Члени комітету переконані, що Трамп «скоїв правопорушення, яке буде продовжуватися, якщо його не зупинити».

Комітет стверджує, що спроба Трампа примусити Україну до розслідування проти його головного суперника на майбутніх виборах — ексвіцепрезидента Джо Байдена і подальша спроба його адміністрації заблокувати розслідування палати представників відповідає рівню імпічменту.

Більш того, комітет виступає за термінове просування процедури імпічменту напередодні виборів 2020 року, стверджуючи, що Трамп «майже напевно продовжить курс» щодо залучення іноземної допомоги у переслідуванні опонентів.

«Ми не можемо покладатися на наступні вибори як засіб від неправомірних дій президента, коли президент намагається загрожувати самій чесності цих виборів. Необхідно діяти негайно, — йдеться у звіті комітету.

Голосування щодо статей імпічменту заплановано на середу, 18 грудня. Демократи мають більшість у палаті представників, тому існує велика ймовірність, що статті будуть затверджені. Після цього справа перейде до Сенату, який проведе судовий розгляд, щоб вирішити, чи потрібно усунути Трампа з посади. Більшість у Сенаті мають республіканці.

Якщо палата представників схвалить статті, Трамп стане третім президентом в історії США, який буде проходити через процедуру імпічменту.