На кліматичній Конференції ООН другий день не можуть узгодити підсумковий документ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Переговори Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, які проходять у Мадриді, продовжили ще на один день — неділю, 15 грудня, оскільки члени делегації не змогли узгодити підсумковий документ.

Планувалось, що Конференція закінчиться у пʼятницю, 13 грудня, але перемовини щодо документа тривали всю ніч 14 грудня. Виконавча директорка міжнародної екологічної організації Greenpeace Дженніфер Морган розкритикувала підготовлені проєкти угод, назвавши їх «абсолютно неприйнятними», а також «обманом щодо людей по всьому світу».

Уряди США, Бразилії, Австралії, Індії і Китаю звинуватили в тому, що вони затримували деякі аспекти переговорів.

На сайті ООН є пропозиції від Чилі, яка цього року головує на форумі. Зокрема, йдеться про пропозицію провести наступний форум серед країн, які справді зацікавлені у покращенні кліматичної ситуації, та підготувати звіти про неофіційні перемовини на цю тему.

Основне питання, яке обговорюється на цій конференції, — як підтримати менш забезпечені країни фінансово, щоб помʼякшити шкоду від змін клімату і чинних правил, що стосуються квот на викиди парникових газів. Учасники конференції, зокрема, дотримуються різних поглядів щодо того, чи повинні більш амбітні кліматичні цілі на 2030 рік бути позначені вже цього року. Згідно з Паризькою угодою, їх необхідно сформулювати лише в наступному.