«Нафтогаз» збільшив ціну на газ для населення майже на третину

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

У січні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів складе 5 500 грн за тисячу кубометрів, повідомляє пресслужба «Нафтогазу».

Зазначимо, що у грудні 2019 ціна на газ для населення складала 4 277 грн за тисячу кубометрів, що на 28% менше.

Нова ціна співпадає з квартальною гарантованою ціною, яку «Нафтогаз» запропонував усім захищеним споживачам на період із січня до квітня 2020 року.

Споживачам, які хочуть отримувати газ за ціною, що буде змінюватися щомісяця до кінця опалювального сезону залежно від ринкових обставин, необхідно з 10 до 24 грудня звернутися до своїх регіональних збутових компаній.

Споживачі, які хочуть купувати газ за фіксованою ціною з 1 січня 2020 року до кінця сезону, не мають нікуди звертатися чи вносити передплату — для них із 1 січня автоматично почне діяти гарантована ціна.

Обидва механізми — щомісячної та гарантованої цін – відповідають вимогам МВФ. Згідно з міжнародними зобов’язаннями, з 1 січня 2020 року Україна переходить на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів у межах Положення про спеціальні обовʼязки. Це означає, що оптова ціна для побутових споживачів має відповідати ринковій ціні для комерційних споживачів.

Для промислових споживачів, які купують газ «Нафтогазу» на умовах передплати, у січні також діятиме ціна 5 500 грн за 1 тис. кубометрів газу. Промисловим споживачам, які купують газ без передплати, «Нафтогаз» у січні 2020 року пропонує газ за ціною 6 072 грн за тис. кубометрів (без ПДВ та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами).