Один з островів Папуа Нової Гвінеї проголосував за створення незалежної держави

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Острів Бугенвіль, який входить до складу Папуа Нової Гвінеї, проголосував за незалежність, повідомляє The Guardian.

На підтримку незалежності проголосували понад 180 тис. жителів, проти були лише 3 тис. Голосування тривало кілька тижнів, а його результати оголосив 11 грудня колишній премʼєр-міністр Ірландії Берті Ахерн, якого запросили на посаду голови комісії з проведення референдуму.

Тепер з результатами голосування має погодитися парламент Папуа Нової Гвінеї, після чого розпочнуться переговори про умови відділення. Існують побоювання, що уряд, який не бажає втрачати частину своєї території і створювати прецедент для інших орієнтованих на незалежність провінцій, може затягнути консультації. Вважається, що на переговори може піти до 10 років.

У 2001 році уряд Папуа Нової Гвінеї пообіцяв провести голосування в рамках мирної угоди, щоб покласти кінець руйнівній громадянській війні, що тривала десять років, і в результаті якої було вбито до 10% всього населення Бугенвілю — близько 20 тисяч.

Бугенвіль в минулому був німецькою колонією. Потім контроль над островом перейшов до Австралії, а після отримання незалежності Папуа Новою Гвінеєю — до цієї країни. Жителі острова, однак, стверджують, що мають свою власну ідентичність і культурно ближчі до жителів Соломонових островів, а не Папуа.