КЗЖ: Більш ніж половина всіх арештованих у Росії журналістів були затримані в анексованому Криму

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
КЗЖ: Більш ніж половина всіх арештованих у Росії журналістів були затримані в анексованому Криму

Ye Jinghan / Unsplash

Понад половина журналістів, утримуваних у місцях позбавлення волі в Росії, були затримані в анексованому Криму, повідомляє у своєму звіті Комітет захисту журналістів (КЗЖ).

«Росія тримала під вартою сімох журналістів, четверо з яких — через їхню роботу в окупованому Криму і документування ситуації з кримськотатарською меншиною та російськими нападами на них», — ідеться в повідомленні.

КЗЖ визначає журналістів як людей, які висвітлюють новини або коментують громадські справи в будь-яких засобах інформації, включно з інтернетом. Тому у списку фігурує і кримський блогер Наріман Мемедемінов.

Водночас у цьому списку відсутній утримуваний проросійськими бойовиками в Донецьку автор «Радіо Свобода» Станіслав Асєєв — у звіті йдеться лише про журналістів, які перебувають під вартою державної влади, і не йдеться про тих, які зникли або потрапили у полон до недержавних субʼєктів.

У цілому держави світу, за попередніми даними КЗЖ, станом на 1 грудня 2019 року утримують за ґратами 250 журналістів. Це майже стільки ж, як і за уточненими даними 2018 року (тоді фахівці нарахували 255 ув’язнених журналістів). У КЗЖ акцентують, що додаткові уточнення можуть змінити остаточне число.

Список країн, де найбільше ув’язнених журналістів, за останній рік не змінився. У Туреччині за ґратами залишаються 47 журналістів (торік їх було 68), але експерти не вважають це ознакою поліпшення ситуації, оскільки частина переслідуваних досі перебуває під судом чи в процесі апеляції та може опинитися в неволі згодом. Це «відображає «успішні зусилля» уряду президента Реджепа Ердогана щодо стримування незалежної журналістики та критики, закриття понад 100 ЗМІ та висунення звинувачень у терорі проти багатьох їхніх працівників».

48 журналістів перебувають в ув’язненні в Китаї, щонайменше 26 — у Саудівській Аравії, стільки ж — у Єгипті. Наступними в цьому списку є Еритрея, В’єтнам та Іран. Найбільша кількість ув’язнених журналістів КЗЖ фіксував у 2016 році — тоді загалом у світі їх було 273.